Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak salim, esnek ve tatlı bir kuruluşda olmalı, güzel bir aromaya ve rabıtalı yanmayı esenlayacak cihetıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf safi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faziletli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en ilgi etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sağlıklı bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada dilsiz maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime müheyya beğenmek mideindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde mideiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça birebir ve mideilebilir en tam bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken özge bir kişi bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir ölçü olduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğanlayışimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, mideimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna zaman ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en güzel ölçü bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız madde ortalama 6 kamer içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan özgür olmadığı midein mukannen bir zaman içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca fazla suhunet bileğanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri temin etmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en güzel seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem ahiz hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.